miercuri, 29 decembrie 2010

Tort Joffre

Ingrediente:

6 oua
200 gr zahar tos
100 gr cacao
200 gr unt
4 linguri pezmet fin
2 linguri faina
100 gr zahar pudra
100 gr visine din visinata
1 ceasca de nuci prajite si tocate grosier 
rom/whiskey 

Siropul:
4 linguri zahar
1 ceasca apa

Glazura:
100 gr ciocolata neagra
100 ml frisca lichida 
1 lingurita de unt

Dizolvam la foc mic 200 gr zahar tos impreuna cu 100 gr cacao peste care adaugam o ceasca mica cu cafea si o ceasca mica cu apa, apoi se lasa compozitia la racit. 100 gr din unt se freaca spuma, se adauga pe rand 3 galbenusuri apoi si jumatate din compozitia de mai sus (siropul de cacao), cele 6 albusuri se bat spuma cu 100 gr zahar pudra si se incorporeaza in compozitia anterioara, se adauga apoi 4 linguri de pezmet fin si cele doua linguri de faina. Blatul se toarna intr-o forma de tort tapetata cu hartie de pergament si se introduce la cuptorul incalzit in prealabil la foc potrivit. Minim 30 minute pana cand proba scobitorii a fost trecuta cu succes, scoatem blatul din cuptor si il lasam sa se raceasca.

Intre timp pregatim crema, 3 galbenusuri se fierb in bain-marie impreuna cu a 2-a jumatate din siropul de cacao iar cand s-a racit se amesteca bine cu 100 gr unt, apoi se adauga nucile, visinele din visinata si 3 linguri din lichiorul preferat (am pus rom de 80 de grade)


Siropul pentu blat:  4 linguri de zahar se pun pe foc intr-o craticioara si se amesteca in continuu pana ce zaharul capata o culoare frumoasa, de chihlimbar, in momentul acesta se adauga o cescuta de apa, lasam la racit si insiropam blatul cu el. Blatul se taie in 2, se pune primul blat pe platou se insiropeaza fara a exagera, dupa insiropare asteptati cateva minute si puneti crema, apoi a doua foaie de blat.
 Pregatim o glazura pentru a imbraca tortul, din : 100 gr ciocolata neagra, 100 ml frisca lichida si 1 lingurita de unt. Glazura se pregateste in bain marie apoi se toarna usor peste tort, avand grija sa nivelam frumos. Se da la rece pana a doua zi.

3 comentarii:

BannerFans.com

Jamie Oliver

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails