joi, 9 septembrie 2010

DULCEATA DE ROSII

Ingrediente:

2 kg rosii lunguiete coapte
1 kg zahar
1 lamaie
1 baton vanilie






Dulceata asta mi-a indulcit copilaria, am o matusa care cultiva rosii lunguiete (prunisoare) special pentru dulceata si in fiecare an ne chema sa degustam minunatia. Anul asta mi-am facut curaj si intreband in toate directiile de reteta am dobandit-o intr-un final. Asa ca am purces la executarea ei.
Rosiile se spala bine si se cresteaza in forma de cruce in varf .

Apoi punem pe foc la fiert o cratita cu apa, iar intr-un caston punem apa rece cu gheata. Cand apa clocoteste cufundam rosiile crestate le lasam cca 1 minut
apoi le scoatem cu o spumiera si le cufundam imediat in apa cu gheata.

Procedand asa se vor curata foarte usor de coaja si vor ramane ferme.
Dupa aceea despicam rosiile, le curatam de seminte si pulpa ramasa o taiem cubulete. Lasam la scurs cca 2 ore, apoi cantarim.

Eu am avut  initial 2,400 kg rosii si am ramas cu 1,600 kg pulpa. La cantitatea asta am pus 800 g zahar si continutul unui baton de vanilie. Am pus pe foc si cand a inceput sa fiarba am adunat spuma.
Am curatat lamaia de coaza si am taiat felii, am pus in dulceata 4 felii si am fiert in continuare, dupa cca 40 de minute s-a ingrosat, am scos feliile de lamaie (sau ce a mai ramas din ele), am mai fiert 15 min si am inchis focul. Am turnat dulceata in borcane sterilizate in prealabil, punand in borcat si cate o feliutza chiar doua de lamaie proaspata.

4 comentarii:

  1. Nu e inventia mea Pansy, e doar prima data cand o fac si a iesit perfecta, i-am terminat pe toti care au gustat din ea niciunul nu a ghicit ca e dulceata de rosii

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am mancat niciodata.Arata foarte bine.
    O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte foarte interesant...as fi curioasa de gustul ei...de aratat arata super!

    RăspundețiȘtergere

BannerFans.com

Jamie Oliver

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails