marți, 1 ianuarie 2013

Tort Egiptean

Foile:
Pentru o foaie
  • 2 albusuri
  • 2 linguri de zahar
  • 1/2 lingura de faina
  • 40 g alune/nuci macinate
Pentru crema 1:
  • 6 galbenusuri
  • 6linguri de zahar
  • 340 ml lapte
  • 2 linguri amidon/faina
  • 170 g unt nesarat
  • esenta de vanilie
Pentru crema 2:
  • 200 ml frisca
  • 150 g zahar
  • 120 g alune/nuci zdrobite bucati mai mari
Pregatim foile: batem albusurile spuma, adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste. Amestecam faina cu alunele macinate si o adaugam treptat la compozitia de albusuri, amestecand cu lingura. Punem hartie de copt pe fundul unei forme cu diametrul de 24 cm, intindem compozitia si coacem la foc mic timp de 25 minute. Spalam ustensilele si procedam la fel pentru urmatoarele doua foi.
Dupa ce foile s-au copt ne apucam de crema.
Se amesteca intr-o craticioara cele 6 galbenusuri ramase de la foi cu amidon, zahar si laptele adaugat treptat. Punem craticioara pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa continutul ca si o budinca, apoi luam de pe foc crema si o lasam sa se raceasca. Untul se mixeaza intr-un castron doar cat sa se “dezmorteasca” si adaugam putin cate putin din compozitia de crema racita. Picuram cativa stropi de esenta de vanilie si crema este gata.
Pentru a 2-a crema topim zaharul si apoi il turnam in strat subtire pe o tava unsa cu putina grasime sau pe hartie de copt. Lasam sa se raceasca si il dezlipim usor, apoi il zdrobim ( punem bucatile intr-o punga de plastic si le batem cu sucitorul).
Frisca se bate tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de alune/nuca zdrobit si el.

Asamblam tortul punand prima foaie, 1/3 din crema de vanilie,1/3 din frisca. Procedam la fel in continuare si cu celelalte foi. Ultimul strat va fi de frisca.


Lasam la frigider cateva ore, timp in care caramelul se va topi putin in frisca. Taiem cu un cutit bine ascutit.




3 comentarii:

Jamie Oliver

Creative Food/Culinary Art

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails