sâmbătă, 2 aprilie 2011

Mini - eclere

Ingrediente:

Pentru aluat:
250 ml apa
100 ml uilei
200 gr faina
un praf de sare
5 oua


Pentru crema:

500 ml lapte
150 gr zahar
4 galbenusuri
50 gr amidon
1 pastaie vanilie (sau esenta de vanilie)


Pentru glazura:

100 g ciocolata cu lapte
50 g de unt
1 linguri de apa


Preparam coca pentru eclere astfel:
Punem apa intr-o cratita, adaugam uleiul si lasam pe foc pana incepe sa clocoteasca. Adaugam un praf de sare si amestecam, tragem cratita de pe foc si adaugam faina toata odata si o amestecam repede si bine cu o lingura de lemn, pana se inglobeaza complet si se formeaza o coca tare, nelipicioasa.
Lasam coca sa se raceasca pana ajunge cat de cat la temperatura camerei, dupa care adaugam ouale rand pe rand, amestecand cu mixerul dupa fiecare ou pana se inglobeaza complet in coca (nu punem ouale toate deodata, le punem rand pe rand).

Tapetam o tava cu hartie de copt, punem coca obtinuta intr-un posh cu spritul in forma de stea si punem in tava bastonase, din loc in loc, nu chiar una langa alta.
Punem tava in cuptorul preincalzit si lasam la copt 25-30 minute pana devin usor rumenii.
Intre timp pregatim si crema de vanilie, intr-o oala, se pune laptele cu zaharul si miezul de la pastaia de vanilie la fiert la foc mic. Pana se infierbanta laptele, se freaca bine galbenusurile cu amidonul. Cand laptele face mici bulbuci pe margine incepeti si adaugati lapte fierbinte peste galbenusuri, cate o lingura pe rand, amestecand bine dupa fiecare.
Cam 10 linguri e de ajuns. Apoi turnati restul de lapte fierbinte peste galbenusuri, in fir subtire, timp in care nu uitati sa amestecati neincetat in galbenusuri cu un tel... ca sa nu se faca omleta. Puneti amestecul de galbenusuri si lapte inapoi in oala si puneti inapoi pe foc. La un moment dat veti simti ca se ingroasa crema, ca devine vascoasa. Dati rapid focul la mic si continuati sa amestecati pana crema are consistenta unei maioneze. Nu dureaza mult, cam 15-30 secunde.

Luati oala de pe foc continuati sa amestecati cu telul pana se racoreste crema, cam 2-3 minute e de ajuns. Acoperiti cratita in care este crema inca calduta, cu folie de plastic, dar aveti grija ca folia sa vina in contact cu crema. Facem asta ca sa nu se faca crusta deasupra pana se coc eclerele.
Dupa ce s-au copt, scoatem eclerele si le lasam sa se raceasca complet, abia apoi le vom umple cu crema. Dupa ce eclerele s-au racit, le taiem pe mijloc cu un cutit, nu de tot atat cat sa se mai tina intr-o parte.
Le umplem cu crema de vanilie, folosindu-ne de sprit, sau de o lingura.

Pregatim si glazura, intr-un castron punem pentur 5 minute la microwave ciocolata rupta pana se topeste, dupa ce s-a inmuiat adaugam untul si amestecam bine, ca sa o subtiem adaugam o lingura poate chiar doua de apa si amestecam din nou. Cu aceasta glazura am uns mini-eclerele.

Le dam la rece cam o ora si apoi servim. Pofta buna!
Dupa cum se observa am avut un ajutor de nadejde in bucatarie, asa ca meritul este mai mult al Brianei decat am meu.

4 comentarii:

  1. frumoase eclere dar frumusica foc si printesa,felicitari

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari. Arata extraordinar. Mult mai bine decit aratau primele mele eclere.

    RăspundețiȘtergere
  3. felicitari micutei gospodine tare harnicuta! cu asa ajutor in bucatarie sa o tot tii intr-o siesta :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Sarbatori cu pace in suflet si in casa,sarbatori pline de bucurie , cu toti cei dragi in jurul mesei !

    RăspundețiȘtergere

Jamie Oliver

Creative Food/Culinary Art

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails