duminică, 23 noiembrie 2014

Prajitura cu crema de vanilie si rodie

Aluat fraged:
 
300 g faina
200 g unt 
100 g zahar
1 plic zahar vanilat
1/2 lingurita de sare
1 plic praf de copt
1 lingura zeama de lamaie
2 galbenusuri
 
Crema de vanilie:
 
2 plicuri de pudding de vanilie
80 g zahar farin
700 ml lapte
2 fiole esenta de vanilie
10 g de gelatina
200 ml de frisca lichida ( Meglle )
2 rodii potrivite
fulgi de migdale
 
Mod de preparare:
Pregatim aluatul fraged care nu trebuie lucrat mult timp, iar in locul unde il pregatim e recomandat sa fie racoare. Cernem faina cu praful de copt si sarea, adaugam zaharul.  Punem apoi untul rece taiat cuburi si zeama de lamaie care va ajuta praful de copt sa lucreze. Cu degetele framantam untul ca sa se incorporeze in faina. Se adauga cele 2 galbenusuri si framantam pana se incorporeaza. Invelim aluatul intr-o folie de plastic si-l dam la frigider 30 de minute.

Tapetam cu hartie de copt o tava de 20x18 cm ( eu am folosit una dreptunghiulara cu peretii detasabili). Scoatem aluatul din frigider si pe folia cu care a fost invelit la frigider, intindem aluatul apoi il rasturnam in tava si il mai aranjam putin. Il intepam din loc in loc cu o furculita si-l dam la cuptor pentru 20-25 de minute la foc potrivit.

Pentru crema: din doua plicuri de pudding (80 g) se face o crema de vanilie, dar cu o cantitate mai mica de lapte ca sa iasa crema mai groasa. Se pune laptele pe foc cu zaharul si esenta de vanilia. Cand laptele s-a incalzit, se adauga amidonul dizolvat in lapte rece si se amesteca la foc potrivit pana se ingroasa.
Se ia de pe foc si se pune deasupra o folie de plastic ca sa se evite formarea de crusta si se lasa la racit. Folia nu trebuie sa inchida ermetic vasul, ca astfel transpira.

In gelatina se pun 3-4 linguri de apa si se lasa 10 minute. Cand crema s-a racit se transfera intr-un bol si se mixeaza. Gelatina se incalzeste putin, se adauga 1-2 linguri din crema de vanilie mestecand repede sa se omogenizeze, apoi se adauga in toata crema.
Frisca lichida se mixeaza pana devine tare si se incorporeaza si ea in crema.
 
Se lasa la rece si cand incepe sa se inchege se adauga boabele de la o rodie mare, oprind un pumn si pentru decor. Se rastoarna crema de vanilie peste blat, se niveleaza si se decoreaza cu restul de rodie si fulgi de migdale. Se da la rece cateva ore apoi se portioneaza si se serveste! 
 

Sursa: Multumiri Sara & Miki

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Jamie Oliver

Creative Food/Culinary Art

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails