sâmbătă, 4 mai 2013

Minitarte cu zmeura si vanilie

Blaturile:
4 oua
4 linguri faina
4 linguri zahar
4 linguri ulei
vanilie , coaja de lamaie 

Umplerea: 200 gr zmeura



Crema: 1 plic crema pentru tarte cu fructe de la dr.Oetker, 1 plic crema de vanilie pentru tort de la dr. Oetker si 500 ml lapte rece;

Ornarea: 150ml frisca (Creme patisserie de la Meggle), 150g zmeura,


Se face un aluat clasic de pandispan, separam oualele, frecat galbenusurile cu uleiul si batem albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul si mixam puternic pana cpana se topeste, apoi adaugam galbenusurile frecate, faina si aromele, omogenizam amestecand usor compozitia cu lingura.
Formele se ung cu unt si se tapeteaza cu faina, umplem cu aluatul pregatit si le bagam in cuptorul preincalzit, pentru 10 - 15 min. .

Dupa coacere se lasa putin la racit apoi se scot din forme cu grija sa nu se rupa pe margine.
Zmaura de paseaza si se omogenizeaza bine sa arate ca un piure moale.
Crema am preparat-o conform instructiunilor de pe plic, le-am batut impruna, cea de vanilie pentru tort si cea pentru tarte, impreuna cu laptele rece si 4 linguri zahar. Frisca se mixeaza pana se intareste.

Am umplut apoi formele, mai intai cu piureul de zmeura, apoi am spritat crema, dupa care am acoperit cu frisca si am ornat din nou cu zmeura proaspata. 




Bagheta

Rasfoind blogul celei care mi-a deschis pofta de gatit, am gasit o reteta de bagheta care mi-a lasat gura apa la propriu. Asa ca am prestat minunata Bagheta cu multumirile de rigoare catre "Miha si Dulciuri fel de fel"Miha


500 g faina alba
250 ml apa
30 ml ulei de masline
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
1 lingurita miere
10 g drojdie uscata

Aluatul l-am facut in masina de paine, programul de framantare si dospire.
In cuva masinii de paine se pune apa, uleiul, sarea, apoi faina se face in mijlocul fainii o adancitura unde punem zaharul mierea si drojdia. Se framanta un aluat elastic si omogen.
Scoatem aluatul pe masa unsa cu ulei si-l impartim in 2 parti egale (sau 3, in functie de marimea tavii)
Fiecare bucata de aluat o intindem cu mana pana ii dam o forma dreptunghiulara. Impaturim dreptunghiul pe lungime, astfel incat sa acopere 3/4 din suprafata. Lipim marginea apasand usor cu degetele, apoi din partea dublata incepem sa rulam, dand aluatului forma de sul. Sulul astfel format il intindem apoi cu mana (prin rulare cu palmele) pana ajunge la dimensiunea tavii.

In tava tapetata cu hartie de copt punem prima bagheta. Indoim putin hartia, astfel incat sa facem o margine. Repetam operatiunea dupa fiecare bagheta in parte. Lateralele le vom sustine cu 2 cutii de carton, de la folia de aluminiu sau cea alimentara. Astfel baghetele vor creste numai in inaltime, nu si in latime.


Acoperim tava cu folie alimetara si lasam vreo jumatate de ora la crescut. Le-am uns cu galbenus de ou desfacut cu 2 linguri de lapte, am crestat din loc in loc cu un forfece de bucatarie si am dat tava la cuptor la foc mediu pentru cca 25 de minute, pana s-au rumenit frumos.


Jamie Oliver

Creative Food/Culinary Art

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails