sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Cornuri de brutar

De cand am vazut cornurile astea pe site la Laura mi-am imaginat o dimineata de sambata cand sa ma trezesc cu noaptea in cap si sa ma apuc de facut minunatiile, mirosul imbietor sa trezeasca restul casei si sa-i vad cum tabara somnorosi pe ele.


Ingrediente :

300 ml apa calduta
500 de grame de faina
4 linguri de supa pline cu ulei
1 lingura cu zahar
1 lingurita de sare
1 lingura rasa de drojdie granulata

mai trebuie:


ulei pentru uns
sare grunjoasa pentru presarat ( sau mac, sau susan sau zahar brun)
galbenus (sau ou) pentru deasupra

Eu am facut aluatul in masina de paine, am pu de cu seara in ea, apa, uleiul, sarea, zaharul (am folosit 2 linguri ca le-am vrut o idee mai dulci), apoi faina neaparat cernuta si deasupra drojdia, am programat masina in asa fel ca la 8 dimineata sa fie aluatul gata framantat si dospit.
Am rasturnat aluatul frumusel pe masa de lucru unsa cu ulei, l-am impartit in 8-9 bucati  cat de cat egale si am procedat  la manevrarea lor cum am vazut pe site la Laura. Fiecare bucata se aplatizeaza cu mana, se unge cu ulei apoi se ruleaza si ruloul obtinut se rasuceste si se innoada. Dupa ce se termina de innodat toate bucatile se iau iar de la inceput pentru formarea de cornuri, prima innodata o sa fie primul corn. Fiecare fasie innodata se aplatizeaza cu sucitorul, in forma elipsoidala, mai lata la una dintre extremitati. Incepand din partea lata se ruleaza cornurile, eu am umplut cateva cu finetti (deci se ruleaza dupa ce se pune umplutura). Cornurile astfel formate se pun in tava pe hartie de copt, se pensuleaza cu galbenus de ou indoit cu cateva picaturi de apa spoi se presara deasupra ce se doreste, eu am pus zahar brun. Le-am lasat 5-10 minutele la loc cald langa cuptorul incins apoi le-am bagat la copt pentru 20-25 de minute la foc aproape mediu.

duminică, 9 ianuarie 2011

Prajitura cu spuma de fructe de padure


Ingrediente: 

Pentru blat:

100 gr unt moale
100 gr faina
100 gr zahar fin
1 plic praf de copt
2 plicuri vanilie
2 oua + 3 galbenuse


Pentru spuma:
500 gr fructe de padure
3-4 linguri zahar
1 plic gelatina
3 albusuri
140 gr zahar brun fin
300 ml frisca lichida batuta

Se incalzeste cuptorul la 180º C. Pentru blat, se bate untul cu zaharul, apoi se adauga amestecand faina, praful de copt, vanilia, ouale si galbenusurile. Se toarna compozitia intr-o forma cu fund detasabil, cu diametrul de 24 cm, tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor 30 de minute, pana cand se coace si creste.
Se scoate blatul din forma, cu tot cu hartia de copt, şi se lasa la racit. Dupa ce s-a racit complet, se taie in jumatate pe orizontala. Se curata forma de copt si se tapeteaza cu folie alimentara. Se asaza prima jumatate de blat in forma (cea care a fost deasupra).
Pentru spuma, se pun fructele intr-o cratita pe foc mic pana incep sa fiarba – acestea vor lasa zeama, asa ca nu este nevoie sa fie adaugata apa. Se pudreaza cu 3-4 linguri de zahar.
Nu trebuie indulcite foarte tare, pentru ca mai tarziu se vor amesteca cu o bezea indulcita. Se amesteca totul intr-un blender si se face piure, apoi se strecoara printr-o sita. Ar trebui sa rezulte aproximativ 250 gr de piure. Se inmoaie gelatina in trei linguri de apa rece, apoi se amesteca in piureul fierbinte si se lasa deoparte sa se raceasca.
Se bat albusurile pana cand se intaresc. Apoi se incorporeaza zaharul brun fin, in patru transe. Se bate in continuare pana cand se obtine o bezea batoasa si lucioasa. 
Se incorporeaza piureul de fructe, apoi frisca. 

 
Se toarna compozitia pe blatul din forma de copt, apoi se asaza cealalta jumatate de blat deasupra, cu partea cu hartie de copt in sus. 
Se lasa la congelator pana cu 40 de minute – 1 oră inainte de a fi servit, apoi se scoate din congelator si se inlătura hartia de copt. De asemenea, se scoate din forma si se inlatura folia alimentara. Pentru servit, se pudreaza cu zahar.

Cartofi cu sos alb

Ingrediente:

500 gr cartofi curatati 
apa
sare
50 gr bacon 
50 gr unt
2 linguri cu varf faina
50 ml lapte
200 ml smantana pentru gatit
piper
100 gr cascaval ras

Cartofii curatati si taiati in cuburi se fierb in apa cu sare.
  Intr-o craticioara se caleste baconul.
Untul se topeste si se stinge cu cele doua linguri de faina indoite cu lapte, apoi adaugam smantana pentru gatit si amestecam bine pana devine ca o ciulama, daca se ingroasa prea mult mai picuram lapte.
Cand sosul este destul de gros adaugam baconul prajit, sare si piper dupa gust. Peste acest sos se adauga cartofii fierti si scursi bine de apa, deasupra se presara cascaval ras.
Se acopera pentru 10 minute cu un capac. Se pot servii ca garnitura la orice fel de friptura.

Jamie Oliver

Creative Food/Culinary Art

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails