sâmbătă, 1 mai 2010

Lort Lilium

Saptamana trecuta mi-a sarit in ochi un tort facut de Lissa pentru ziua ei, si cum au napadit capsunile prin piete am zis ca e si pacat sa nu-l incerc.
Ingrediente:

Pentru blat:
2 oua
4 lg apa
4 lg zahar
4 lg faina

Pentru baza:
350 gr ciocolata
200 ml frisca
100 g unt
1 plic vanilie
150 g biscuiti
50 g alune

Pentru crema:
3 galbenusuri
150 g zahar
2 lg esenta vanilie
6 lg lapte
100 g ciocolata alba
400 ml frisca
15 gr gelatina

Pentru glazura:
200 gr ciocolata
100 ml frisca



Pentru inceput am facut blatul, sau mai bine spus blaturile pentru ca am copt doua subtiri. Albusurile le-am batut spuma, apa si zaharul le-am pus pe foc pana s-a format sirop si l-am adaugat peste spuma de albusuri in timp ce mixam la viteza mare, apoi am pus galbenusele si la final faina cernuta pe care insa nu am mai mixat-o si am amestecat-o cu lingura de lemn de jos in sus.
Am copt doua blaturi pe fundul tavii formei de tort.
Apoi am inceput sa prepar baza. Biscuitii (am folosit petit burre) se sfarama cu mana intr-un castron, peste ei se adauga alunele (macinate am pus eu). Intr-o cratita pusa pe baie de abur, se pune jumatate din cantitatea de frisca si ciocolata rupta bucati (200 gr amaruie si 150 gr cu lapte) amestecand pana se topeste cioco. Apoi vine pus untul, restul de frisca si vanilia, toata compozitia se amesteca pana se omogenizeaza bine.Toata crema asta de ciocolata o turnam peste biscuitii amestecati cu alune si amestecam, o dam deoparte sa se raceasca pana pregatim noi crema.
Pentru crema am pus pe baie de abur galbenusurile impreuna cu zaharul ,vanilia si laptele si am amestecat pana s-a legat compozitia ca o smantana, apoi am pus cioclata alba rupta bucati si am amestecat din nou pana s-a topit, am dat deoparte si am lasat sa se raceasca . Frisca se bate dar nu foarte tare, atat cat sa fie spumoasa dar mai moale. Crema de oua dupa ce s-a racit am pus peste ea frisca si am amestecat usor cu lingura de lemn. Am luat doua linguri din compozitie si am amestecat cu gelatina topita in prealabil in doua linguri de apa calda, apoi am turnat-o peste toata compozitia de crema si am amestecat iar.
Am trecut apoi la montarea tortului, eu l-am montat direct in forma de tort iar peste tava detasabila am pus folie de aluminiu ca sa se poata desprinde usor, am pus baza tortului (compozitia din biscuiti)
peste compozitia asa moale am pus o foaie de blat care nu se insiropeaza foaia, apoi am taiat jumatati de capsuni peste ea si am pus si pe marginea tortului.
Toata crema am pus-o in peste capsuni, deasupra am pus a doua foaie de blat si am apasat usor sa se lipeasca si am dat la rece pana s-a intarit
deasupra am pus glazura de ciocolata pe care o preparam asa: frisca si ciocolata rupta se amesteca pana la topire pe baie de abur.
Am dat apoi la rece de seara pana dimineata.
Dimineata am inlaturat inelul formei si gata minunea.
La multi ani draga mea Lissa, sa fii sanatoasa ca sa ai putere sa ne mai incanti cu minunatiile tale.

3 comentarii:

  1. Alexa draga ,acum am vazut tortul,arata foarte bine si ma bucur daca v-a placut .
    Multumesc frumos pentru urare si te imbratisez cu drag!
    Sa ai o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine te-am gasit Alexa.Foarte bine arata acest tort. Felicitari pentru reusita lui.

    RăspundețiȘtergere
  3. Alexa, arata super! Sa inteleg ca pot sa ma servesc, da? Foarte frumos blogul tau...inghit in sec

    RăspundețiȘtergere

BannerFans.com

Jamie Oliver

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails