Ingrediente:
Blat:
6 oua,
6 linguri zahar,
6 linguri faina,
4 linguri ulei,
coaja rasa de la o lamaie,
un praf de copt.
Crema nr. 1:
5 galbenusuri,
2 plicuri budinca de vanilie,
1 lingura faina,
12 linguri zahar,
1,2 l lapte dulce fiert,
6 oua,
6 linguri zahar,
6 linguri faina,
4 linguri ulei,
coaja rasa de la o lamaie,
un praf de copt.
Crema nr. 1:
5 galbenusuri,
2 plicuri budinca de vanilie,
1 lingura faina,
12 linguri zahar,
1,2 l lapte dulce fiert,
1 pachet unt gras
1 lingura esenta vanilie.
Crema nr. 2:
5 albusuri,
18 linguri zahar,
3 lingurite cu varf ness (pulbere).
Pentru decor:
fulgi de ciocolata.
1 lingura esenta vanilie.
Crema nr. 2:
5 albusuri,
18 linguri zahar,
3 lingurite cu varf ness (pulbere).
Pentru decor:
fulgi de ciocolata.
Preparare:
Blatul:
Batem albusurile spuma tare, impreuna cu zaharul. Galbenusurile le amestecam cu coaja de lamaie si uleiul.
Se amesteca compozitia de galbenus in cea de albus, adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt, incorporam cu grija cu ligura prin miscari de sus in jos sa ramana aluatul pufos.
Punem hartie de copt intr-o tava (eu am avut o tava mare 30/40cm), se toarna aluatul si se coace la foc mic aprox. 20min. Scoatem tava din cuptor si o lasam sa se racoreasca in bucatarie.
Intre timp, pregatim crema nr. 1, astfel:
Amestecam faina cu praful de budinca si turnam usor laptele rece. Amestecam pana obtinem o compozitie fara cocoloase. Amestecam galbenusurile cu zaharul si turnam amestecul de lapte si vanilia peste ele. Fierbem pe baie de aburi pana se ingroasa bine (aprox. 20min. ), apoi lasam sa se raceasca putin.
Frecam untul spuma si adaugam treptat crema de vanilie, amestecam bine crema de vanilie. Punem peste blat crema cat timp este calda. Asa se va intinde mai usor si se va lipi de blat.
De-acum, preagatim crema nr. 2, astfel:
Batem spuma tare cele 5 albusuri care au ramas de la crema nr. 1, cu 7 linguri de zahar. Adaugam ness-ul si batem pana se omogenizeaza.
Intr-o craticioara cu coada (1l), punem pe foc mic, 11 linguri de zahar si o lingura de apa, sa se caramelizeze. Cand tot zaharul a devenit lichid, turnam fir in compozitia de albus si amestecam energic cu mixerul la viteza mare. Atentie, compozitia isi mareste volumul, folositi un castron mare (minim 3l). Este esential ca temperatura zaharului caramelizat, sa fie foarte mare. Trebuie lucrat repede pentru a nu se forma bucati mari de zahar caramel racit in crema. Crema trebuiesa aiba aspect omogen si bucati foarte fine crocante de zahar. Cat timp aceasta crema este calda, turnati-o peste prajitura si repartizati-o uniform cu ajutorul unei spatule. Puneti deasupra fulgi de ciocolata sau ciocolata rasa.
Prajitura se da la rece 4-5 ore sau mai bine pana a 2-a zi.
PS. Eu recunosc ca nu am avut rabdarea necesara asa ca am taiat-o dupa 2 ore ca muream de curiozitate sa stiu cum a iesit, poza cu sectiunea este facuta exact atunci, maine va mai fac o poza sa vedem daca exista diferenta la consistenta
Sectiune facuta a doua zi, dupa ce cristalele de zahar caramelizat s-au topit si s-au scurs in blat. Arata mult mai bine, crema este mai compacta, blatul insiropat.
Batem albusurile spuma tare, impreuna cu zaharul. Galbenusurile le amestecam cu coaja de lamaie si uleiul.
Se amesteca compozitia de galbenus in cea de albus, adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt, incorporam cu grija cu ligura prin miscari de sus in jos sa ramana aluatul pufos.
Punem hartie de copt intr-o tava (eu am avut o tava mare 30/40cm), se toarna aluatul si se coace la foc mic aprox. 20min. Scoatem tava din cuptor si o lasam sa se racoreasca in bucatarie.
Intre timp, pregatim crema nr. 1, astfel:
Amestecam faina cu praful de budinca si turnam usor laptele rece. Amestecam pana obtinem o compozitie fara cocoloase. Amestecam galbenusurile cu zaharul si turnam amestecul de lapte si vanilia peste ele. Fierbem pe baie de aburi pana se ingroasa bine (aprox. 20min. ), apoi lasam sa se raceasca putin.
Frecam untul spuma si adaugam treptat crema de vanilie, amestecam bine crema de vanilie. Punem peste blat crema cat timp este calda. Asa se va intinde mai usor si se va lipi de blat.
De-acum, preagatim crema nr. 2, astfel:
Batem spuma tare cele 5 albusuri care au ramas de la crema nr. 1, cu 7 linguri de zahar. Adaugam ness-ul si batem pana se omogenizeaza.
Intr-o craticioara cu coada (1l), punem pe foc mic, 11 linguri de zahar si o lingura de apa, sa se caramelizeze. Cand tot zaharul a devenit lichid, turnam fir in compozitia de albus si amestecam energic cu mixerul la viteza mare. Atentie, compozitia isi mareste volumul, folositi un castron mare (minim 3l). Este esential ca temperatura zaharului caramelizat, sa fie foarte mare. Trebuie lucrat repede pentru a nu se forma bucati mari de zahar caramel racit in crema. Crema trebuiesa aiba aspect omogen si bucati foarte fine crocante de zahar. Cat timp aceasta crema este calda, turnati-o peste prajitura si repartizati-o uniform cu ajutorul unei spatule. Puneti deasupra fulgi de ciocolata sau ciocolata rasa.
Prajitura se da la rece 4-5 ore sau mai bine pana a 2-a zi.
PS. Eu recunosc ca nu am avut rabdarea necesara asa ca am taiat-o dupa 2 ore ca muream de curiozitate sa stiu cum a iesit, poza cu sectiunea este facuta exact atunci, maine va mai fac o poza sa vedem daca exista diferenta la consistenta
Sectiune facuta a doua zi, dupa ce cristalele de zahar caramelizat s-au topit si s-au scurs in blat. Arata mult mai bine, crema este mai compacta, blatul insiropat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu