vineri, 28 martie 2014

Crumble rece




Ingredienete:

500 g fructe congelate (visine si mure)
100 g zahar
sucul de la 1 lamaie
500 g mascarpone
2 oua
2 linguri zahar pudra
2 plicuri gelatina
100 g biscuiti digestivi
100 g fursecuri amaretti
50 g unt
350 ml frisca lichida 
100 g nutela
50 g ciocolata amara

Fructele congelate le rasturnam intr-o craticioara, turnam zaharul (100 g) si sucul proaspat de lamaie. Lasati sa se decongeleze. 
Puneti pe foc fructele si le fierbeti cateva minute. Intre timp puneti gelatina la inmuiat in apa. Dupa ce fructele au fiert, le luati de pe foc si le lasati sa se raceasca. Cat sunt inca caldute adaugati gelatina si amestecati sa se dizolve. 
In cuptorul cu micro w punem nutela, ciocolata neagra si 50 ml frisca lichida, incalzim apoi omogenizam bine sa obtinem un sos de ciocolata consistent. 
Crema de mascarpone: separati ouale, galbenusul il batem cu cele 2 linguri de zahar si mascarponele. Separat batem frisca (250 ml) si o adaugam in compozitia de mascarpone. 
Intr-o tava de yena turnam sos de ciocolata peste care punem un strat subtire de crema de mascarpone, apoi adaugam compozitia de fructe si dam al congelator 10 minute. Adaugam apoi restul de crema si dam la rece pana pregatim crumble-ul.
Crumble (frimiturile): la robot sfaramati biscuitii si amaretti, adaugati untul topit si usor racit. Mai mixati putin sau amestezati cu o spatula. Impartiti frimiturile deasupta cremei. Dati la rece pentru 2 ore si serviti!

duminică, 23 martie 2014

Ciocolata cu Lichior

Ingrediente:

80 ml lichior crema de ciocolata
300 g ciocolata neagra
50 g unt
150 ml lapte condensat
150 g amestec fistic si alune de padure
10-12 smochine
150 g biscuiti 
7-8 bezele albe
150 g ciocolata alba
nuca de cocos

Se pregateste o tava nu foarte mare care se tapeteaza cu folie alimentara si se lasa la indemana.

La foc mic se pun lichiorul, ciocolata neagra, untul, laptele condensat si se amesteca pana se topesc, se lasa sa se racoreasca.

In compozitie se adauga fisticul si alunele de padure usor maruntite, smochinele taiate in 4, bezelele si biscuitii faramitati usor si 100 gr ciocolata alba taiata cuburi mici.
Se amesteca, iar compozitia obtinuta se pune in tava pregatita. Se lasa la rece pentru 3 ore. Pentru servire se topeste restul de ciocolata alba si se toarna peste compozitia de la rece, dupa ce s-a racorit un pic se lasa la rece sa se inchege apoi se
presara nuca de cocos si se taie.

duminică, 16 martie 2014

Prajitura Marchizei

Ingrediente:

200 gr biscuiti crocanti
350 - 400 gr ciocolata amaruie
300 ml frisca
80 g unt
1/2 lingurita scortisoara


Tapetam cu folie de aluminiu sau alimentara o forma de chec.
Ciocolata se taie grosier, la cutit, iar biscuitii se sfarama fara sa devina ca un praf.


Eu am folosit Cookies cu alune, migdale si cacao.


Intr-o craticioara se pune frisca si se adauga untul taiat bucati. Se lasa la foc mic sa ajunga la punctul de fierbere. Se adauga ciocolata, si se amesteca tot la foc mic pana se topeste in totalitate.
 Adaugam scortisoara, apoi biscuitii si amestecam bine.
Toata compozitia se toarna in tava pregatita, se niveleaza,

lasam sa se raceasca dupa care dam la frigider pentru minim 6 ore.

marți, 11 martie 2014

Cushma lui Guguta


Ingrediente:

Pt aluat:
1 kg visine fara samburi
(congelate sau din compot)
250 gr untura (unt)
cca 500 gr faina
200 gr smantana 20% grasime
50 gr zahar 
1 lingurita bicarbonat stins cu otet
2 linguri rom
esenta de vanilie

Pt crema:
1 kg smantana dulce (pentru frisca)
100 gr zahar pudra
1 plic intaritor frisca 

50 gr ciocolata neagra
 (pentru ornat)

Amestecam untura (la temperatura camerei) cu smantana,zaharul si romul.Cand am obtinul o compozitie omogena adaugam bicarbonatul stins si incorporam faina putin cate putin pana obtinem un aluat inchegat, putin elastic (ca cel de tarta).


Il punem la frigider pentru 20-30 minute sa se odihneasca.Intre timp peste visine punem zahar sa-si lase sirop, apoi turnam visinele intr-o strecuratoare si lasam sa-si scurga zeama


Scoatem din frigider aluatul si-l impartim in doua bucati. Lasam o singura bucata pe masa, pe cealalta insa o punem inapoi in frigider. Intindem prima bucata de aluat pana ajungem la o grosime de 0.5 cm si-l impartim in fasii aproximativ egale (6-7 cm).Asezam cate un sir de visine pe fiecare bucata de aluat.Lipim marginile fiecarei fasii si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt, cu partea lipita in jos.Aceeasi procedura am folosit-o si pentru restul de aluat pana la terminarea ingredientelor. Tava cu tuburi, am tinut-o la cuptor aproximativ 35 minute la 180 de grade pana la rumenire.Dupa ce s-au rumenit frumos le-am scos din cuptor si le-am lasat sa se raceasca.


Intre timp am preparat crema amestecand cu mixerul frisca cu zaharul pudra.Cand crema a fost gata si "tuburile"racite am trecut la etapa finala a acestei retete. Pentru a obtine forma "cusmei de ciobanas" (caciula), am dispus  "tuburile" in piramida incepand cu baza:  in 5,apoi 4,3,2 si una in varf.

Deasupra am ras ciocolata amaruie si l-a bagat la frigider. Recomandabil e sa-l tineti la frigider cel putin 10 ore inainte de servire sa se fragezeasca.


Urmeaza - Prajitura Marchizei

duminică, 2 martie 2014

Tavalita

M-am gandit zilele trecute la cateva din dulciurile copilariei. Prajiturile pe care mi le pregatea mama de sarbatori si zile speciale. Azi am facut tavalita, asa ca va impartasesc si voua reteta.

Ingrediente:

Pandispanul:

5 oua
200 gr zahar
250 gr faina
1 praf de copt
5 linguri ulei
esenta rom

Sosul:

200 gr zahar
200 gr unt
150 ml lapte
esenta rom
2 linguri cacao
200 gr ciocolata

Pentru tavalit:

300 gr cocos

Mod de preparare:

Batem albusurile impreuna cu zaharul pana obtinem o bezea tare, apoi adaugam pe rand galbenusurile. Faina amestecata cu praful de copt, o cernem peste compozitia formata si o amestecam usor de jos in sus cu spatula. Apoi uleiul turnat incet si amestecat tot de jos in sus. Turnam toata compozitia in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si dam la cuptor ( incins in prealabil) pentru cca 20 de min. Cand se dezlipeste de pe marginile tavii este gata, o scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In acest timp preparam sosul. Zaharul, laptele, untul, ciocolata si cacaoa se pun la fier la foc mic, pana incep sa dea in clocot. Se amesteca in continuu ca sa nu se formeze cococloase, la final se adauga romul si se lasa la racit.

Pandispanul il taiem in cuburi, fiecare cub il trecem prin sosul de ciocolata si il tavalim prin nuca de cocos.

 







Pofta buna!

Urmeaza... Cushma lui Guguta!

Jamie Oliver

Creative Food/Culinary Art

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails