sâmbătă, 23 aprilie 2011

Prajitura Tosca

Ingrediente:
Pentru blat:
8 oua
200 gr. zahar
100 gr. mac
50 gr. nuca de cocos razuita
5 linguri de faina
1 lingurita rasa praf de copt

Pentru crema:
1 plic budinca de vanilie
zahar vanilat
8 linguri zahar pt. crema
300 ml. lapte
250 gr. unt
300 gr. biscuiti mai crocanti, nu moi
100 ml cafea concentrata

Pentru glazura:
250 gr. ciocolata cu lapte
50 gr. unt
50 ml. frisca lichida

Albusurile le batem spuma bine, apoi adaugam treptat 200 gr. de zahar. Apoi adaugam peste bezea macul si nuca de cocos, mizam din nou. Adaugam si cele 5 linguri de faina amestecate cu praful de copt. Compozitia se toarna intr-o tava de 35X25, unsa cu ulei si tapetata cu faina ( sau hartie cerata)si se da la copt in cuptorul preincalzit pana se rumeneste usor deasupra.

Pregatim crema: 8 galbenusuri se mixeaza bine cu cele 8 linguri de zahar, se adauga praful de budinca, zaharul vanilat si laptele, totul se fierbe pe bain marie pana se ingroasa, se da de pe foc se lasa la racit. Cand crema s-a racit se incorporeaza untul si se intinde uniform peste blat.

Biscuitii se insiropeaza foarte putin in cafea, se aseaza frumos peste crema.


Ciocolata, untul si frisca lichid se topesc la bain-marie, cand s-a topit se lasa la racit pana devine ca os mantana groasa, apoi ciocolata se intinde deasupra biscuitilor, am intins cu ajutorul unei spatule. Am dat la frigider 30-40 de min, apoi se poate portiona.


Tort Puff

Ingrediente:

Pentru blat: 
2 oua
100 gr. zahar
100 gr. iaurt
200 gr. faină
1 lingurita praf de copt
1 vanilie
1 lingurita coaja rasa de lamaie
8 linguri cu ulei

Pentru crema1:
750 ml lapte
1 pachet crema pentru cremsnit 

Pentru eclere:
1 cana apa
1/2 cana ulei
200 gr faina
4 oua

Pentru crema2:
400 ml lapte
1 plic Crem Ole ciocolata

Glazura: 
 2 albusuri
100 gr zahăr
1 vanilie

Pentru inceput batem ouale cu zaharul si adaugam treptat iaurtul. Punem apoi faina cernuta cu praful de copt. Se adauga coaja de lamaie, vanilia si apoi se toarna uleiul putin cate putin. Se amesteca totul. Se toarna aluatul intr-o forma de tort, acoperite cu hartie de copt. Coacem in cuptor preincalzit la 170 grade C circa 20 de min.


Pentru crema1, se amesteca conform instructiunilor de pe cutie laptele cu praful si se mixeaza.
Pregatim si eclerele, apa si uleiul se dau in clocot, apoi se adauga faina toata si se freaca bine, dupa ce se raceste putin se adauga ouale unul cate unul si mixam in forta.
Coacem gogosele din ecler  pe care le umplem cu crema 2, pe care o preparam din crem ole de ciocolata si lapte mixate impreuna conform instructiunilor de pe plic.
Punem blatul copt in tava de tort  si il fixam cu inelul formei. Daca doriti puteti sa-l insiropati putin, eu nu am facut-o. Aranjati 5-6 gogosele de ecler umplute cu crema de ciocolata si turnam deasupra crema de cremsnit. Mai punem 3-4 gogosele de ecler si deasupra apoi dam pentru cateva ore (2-3)la frigider.


Bateti albusurile spuma, se adauga treptat zaharul si vanilia continuand sa bateti pana cand bezeaua a devenit solida.


Indepartati inelul de la forma de tort apoi acoperiti tortul cu bezea. Incalziti cuptorul folosind grill-ul asezati  tertul pe un gratar si coaceti 2-3 minute pana ce bezeaua prinde un bronz frumos deasupra. Se foloseste doar obtiunea de grill, altfel nu se va coace bezeaua.

Paste fericit!

sâmbătă, 2 aprilie 2011

Mini - eclere

Ingrediente:

Pentru aluat:
250 ml apa
100 ml uilei
200 gr faina
un praf de sare
5 oua


Pentru crema:

500 ml lapte
150 gr zahar
4 galbenusuri
50 gr amidon
1 pastaie vanilie (sau esenta de vanilie)


Pentru glazura:

100 g ciocolata cu lapte
50 g de unt
1 linguri de apa


Preparam coca pentru eclere astfel:
Punem apa intr-o cratita, adaugam uleiul si lasam pe foc pana incepe sa clocoteasca. Adaugam un praf de sare si amestecam, tragem cratita de pe foc si adaugam faina toata odata si o amestecam repede si bine cu o lingura de lemn, pana se inglobeaza complet si se formeaza o coca tare, nelipicioasa.
Lasam coca sa se raceasca pana ajunge cat de cat la temperatura camerei, dupa care adaugam ouale rand pe rand, amestecand cu mixerul dupa fiecare ou pana se inglobeaza complet in coca (nu punem ouale toate deodata, le punem rand pe rand).

Tapetam o tava cu hartie de copt, punem coca obtinuta intr-un posh cu spritul in forma de stea si punem in tava bastonase, din loc in loc, nu chiar una langa alta.
Punem tava in cuptorul preincalzit si lasam la copt 25-30 minute pana devin usor rumenii.
Intre timp pregatim si crema de vanilie, intr-o oala, se pune laptele cu zaharul si miezul de la pastaia de vanilie la fiert la foc mic. Pana se infierbanta laptele, se freaca bine galbenusurile cu amidonul. Cand laptele face mici bulbuci pe margine incepeti si adaugati lapte fierbinte peste galbenusuri, cate o lingura pe rand, amestecand bine dupa fiecare.
Cam 10 linguri e de ajuns. Apoi turnati restul de lapte fierbinte peste galbenusuri, in fir subtire, timp in care nu uitati sa amestecati neincetat in galbenusuri cu un tel... ca sa nu se faca omleta. Puneti amestecul de galbenusuri si lapte inapoi in oala si puneti inapoi pe foc. La un moment dat veti simti ca se ingroasa crema, ca devine vascoasa. Dati rapid focul la mic si continuati sa amestecati pana crema are consistenta unei maioneze. Nu dureaza mult, cam 15-30 secunde.

Luati oala de pe foc continuati sa amestecati cu telul pana se racoreste crema, cam 2-3 minute e de ajuns. Acoperiti cratita in care este crema inca calduta, cu folie de plastic, dar aveti grija ca folia sa vina in contact cu crema. Facem asta ca sa nu se faca crusta deasupra pana se coc eclerele.
Dupa ce s-au copt, scoatem eclerele si le lasam sa se raceasca complet, abia apoi le vom umple cu crema. Dupa ce eclerele s-au racit, le taiem pe mijloc cu un cutit, nu de tot atat cat sa se mai tina intr-o parte.
Le umplem cu crema de vanilie, folosindu-ne de sprit, sau de o lingura.

Pregatim si glazura, intr-un castron punem pentur 5 minute la microwave ciocolata rupta pana se topeste, dupa ce s-a inmuiat adaugam untul si amestecam bine, ca sa o subtiem adaugam o lingura poate chiar doua de apa si amestecam din nou. Cu aceasta glazura am uns mini-eclerele.

Le dam la rece cam o ora si apoi servim. Pofta buna!
Dupa cum se observa am avut un ajutor de nadejde in bucatarie, asa ca meritul este mai mult al Brianei decat am meu.

Jamie Oliver

Creative Food/Culinary Art

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails