duminică, 24 octombrie 2010

Placinta cu branza (cu foaie turnata)

Ingrediente:

Pentru foaie:
3 oua
14 linguri apa
14 linguri ulei
14 linguri zahar
16 linguri faina
1 praf de copt
stins in suc de lamaie

Pentru umplutura:
600 gr branza de vaci
150 gr zahar fin
4 oua
zahar vanilat
1 plic budinca de vanilie

Din pacate aparatul meu de fotografia mai avea baterie foarte putina, asa am ales sa va arat produsul finit, oricum sunt  sigura ca procesul de executie il cunoasteti deja.
Batem ouale bine cu mixerul la viteza mare, apoi adaugam pe rand apa, uleiul, zaharul, faina si la final praful de copt stins in zeama de lamaie. Ingredientele se pun exact in aceasta ordine. Ungem tava cu putin ulei punem jumatate din cantitatea de aluat si dam la foc iute cca 5 minute ca sa prinda repede pojghita deasupra.
 Intre timp branza cu ouale, zaharul, praful de budinca si un plic de zahar vanilinat se mizeaza bine pana devin o crema pufoasa. Cand foaia s-a copt usor scoatem tava din cuptor, punem intreaga compozitie de branza si apoi incet turnam restul de aluat deasupra branzei, pentru a o acoperii in intregime. Se baga din nou la cuptor de aceasta data la foc mic pentru 30-40 de min pana se rumeneste frumos. cand este gata se lasa la racit apoi se portioneaza si se pudreaza cu zahar. 

duminică, 10 octombrie 2010

Tort de mere si crema de zahar ars

Ingrediente:
Pentru crema:

200 g zahar pentru caramel
1 lingura apa
6 oua
800 ml lapte
200 g zahar
4 plicuri de vanilie
1/2 fiola vanilie
un praf de sare
5 mere dulci

Pentru blat:
4 oua
4 linguri zahar
4 linguri faina
o lingura de ulei
1/2 fiola vanilie
1/2 fiola rom 
un praf de sare


Stopim cratita in care o sa coacem blatul cu o lingura de apa, apoi punem 200 g zahar tos si miscam cratita astfel incat sa se formeze un strat uniform. Punem la topit pe ochiul mare dat la minim pentru a nu prinde gust de ars. Cand s-a topit, luati cratita si rotiti-o pentru a forma pe peretii ei o pelicula de cca 4 cm. O dam deoparte ca sa se raceasca bine ( pana cand zaharul va crapa).
Intre timp pregatim crema. Ouale se bat cu zaharul, praful de sare si aromele pana se spumeaza. Apoi se toarna treptat laptele caldut. Se toarna in cratita cu zaharul caramelizat.
Curatam merele, eliminam cotoarele, le taiem in cuburi, le bagam in cuptor pentru 10-15 minute sa se inmoaie putin sau ma microwave cca 5 minute. Apoi le punem in cratita peste crema de zahar ars.
Dam la cuptor pana se incheaga crema de zahar (atunci cand o miscam este gelatinoasa)
Cat sta la cuptor pregatim blatul, separam galbenusurile de albusuri. Galbenusurile cu zaharul, uleiul, sarea, vanilia si romul si faina se bat pana devin spuma. Apoi se bat albusurile pana devin o spuma tare turnam treptat crema de galbenusuri, care se pune pe rand cu o lingura. Amestecam usor de sus in jos.
Cand crema de zahar ars este gata si rumenita pe deasupra, se scoate si se toarna aluatul si se niveleaza.

Se pune la copt la foc mediu (in cuptorul deja incins). Este gata cand s-a rumenit bine pe deasupra.
Se rastoarna pe un platou printr-o miscare rapida, daca avem surplus de sirop il lasam sa se scurga incet de pe platou, se lasa la racit la temperatura camerei.
Se poate orna cu frisca din abundenta.

Guguluf cu visine

Ingrediente:

250 gr unt 
300 gr zahar 
4 oua intregi
500 gr faina
1 plic praf de copt
1 plic vanile
coaja de la o lamaie
1/4 litru de lapte

Untul la temperatura camerei il amestecam cu ouale intregi si zaharul dupa care punem laptele si amestecam iar, apoi faina zaharul vanilat, praf de copt (amestecat cu faina) si coaja de lamaie.

Visinele se pudreaza cu faina, turnam jumatate din compozitie in forma de guguluf unsa si tapetata apoi presaram visine,
turnam din dou restul de compozitie si punem din nou visine deasupra dupa dorinta.

Se da la cuptor cca 45 de min la foc potrivit  dupa care inca 15 min la foc mic.


Pastrama de pui cu sos de branza

Ingrediente:

Pentru Pastrama:

o bucata piept de pui
2 linguri otet alb
1/2 lingura sare gronjoasa
1 lingura ulei de masline
1/2 lingura boia dulce
1/2 lingura oregano
1 catel de usturoi pisat

Pentru sos:
50 gr branza camembert
50 gr branza feta
50 gr mozzarella
2 linguri smantana
100 ml lapte

Pentru garnitura:
4-5 cartofi maricei
apa
sare
2 linguri pline cu smantana

Intai pregatim carnea, se pun toate ingredientele intr-o cratita la foc mediu si se amesteca pana se omogenizeaza. Ungem pieptul de pui cu acest amestec si se lasa sa stea o ora. 
Apoi taiem carnea cuburi mari, punem la incins 2 linguri de ulei si o trantim la prajit, picurand din cand in cand cativa stropi de apa, o tinem acoperita pana se inabuse bine. Apoi o scoatem pe o farfurie iar in cratita unde s-a prajit pastrama punem amestecul pentru sos. 
 Frecam cele trei tipuri de branza cu smantana si apoi diluam cu laptele. Amestecam bine sa nu se formeze cocoloase, apoi punem pe foc pana da in cloclot si se ingroasa.
 Adaugam bucatile de carne si mai lasam cca 5 minute sa dea cateva clocote.
Separat fierbem cartofii in apa cu sare, cand sunt gata ii scoatem si ii frecam bine cu smantana pana devin un piure cremos, ideal pentru garnitura.

Jamie Oliver

Creative Food/Culinary Art

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails