sâmbătă, 25 septembrie 2010

Placinta cu mere

 Ingrediente:

Pentru foi:
10 linguri lapte

10 linguri ulei
10 linguri zahar
3 oua
1 1/2 lingurita bicarbonat
1 lingurita otet
600 gr faina

Pentru umplutura:
2 kg mere
100 gr zahar
2 linguri ulei
scortisoara
stafide (optional)
rom
un ou pentru uns

Amestecam intr-o cratita laptele cu zaharul si uleiul, pana incep sa fiarba, apoi se dam deoparte si lasam la racit.

Peste compozitia racita punem ouale batute cu furculita putin, bicarbonatul stins cu otet si omogenizam bine. Punem faina treptat,(eu am pus in faina si scortisoara macinata si asta a dat o tenta maronie foii insa este delicioasa) pana compozitia devine ca o plastelina.
Merele le radem pe razatoare sau la robot, punem peste ele zaharul, scortisoara, romul si eventual stafidele si lasam 10 minute sa-si lase sirop,
apoi le stoarcem si le calim in cele doua linguri de ulei.
Impartim aluatul in 2 parti egale si intindem 2 foi. Prima foaie o intindem in tava, intepam cu furculita.
 Punem umplutura de mere, apoi a doua foaie, intepam cu furculita si ungem cu ou batut bine.
Se coace 30 minute la foc potrivit. Dupa ce se raceste se taie si se pudreaza cu zahar.

Creier pane

Ingrediente:

500 gr creier
1-2 oua
faina
sare
piper
25 ml otet
apa



Creierul se spala si se curata. Se pune la fiert 1 litru apa cu 25 ml otet si 1 lingurita sare, cand apa da in clocot se pun bucatile de creier si se lasa la fiert cca 10-15 min, apoi se scot si se lasa la racit.

Se condimenteaza cu sare si piper macinat. Din ou si faina facem un aluat putin mai gros ca cel de clatite, tavalim bucatile de creier prin el si le prajim in ulei incins pana se rumenesc frumos.

joi, 9 septembrie 2010

DULCEATA DE ROSII

Ingrediente:

2 kg rosii lunguiete coapte
1 kg zahar
1 lamaie
1 baton vanilie






Dulceata asta mi-a indulcit copilaria, am o matusa care cultiva rosii lunguiete (prunisoare) special pentru dulceata si in fiecare an ne chema sa degustam minunatia. Anul asta mi-am facut curaj si intreband in toate directiile de reteta am dobandit-o intr-un final. Asa ca am purces la executarea ei.
Rosiile se spala bine si se cresteaza in forma de cruce in varf .

Apoi punem pe foc la fiert o cratita cu apa, iar intr-un caston punem apa rece cu gheata. Cand apa clocoteste cufundam rosiile crestate le lasam cca 1 minut
apoi le scoatem cu o spumiera si le cufundam imediat in apa cu gheata.

Procedand asa se vor curata foarte usor de coaja si vor ramane ferme.
Dupa aceea despicam rosiile, le curatam de seminte si pulpa ramasa o taiem cubulete. Lasam la scurs cca 2 ore, apoi cantarim.

Eu am avut  initial 2,400 kg rosii si am ramas cu 1,600 kg pulpa. La cantitatea asta am pus 800 g zahar si continutul unui baton de vanilie. Am pus pe foc si cand a inceput sa fiarba am adunat spuma.
Am curatat lamaia de coaza si am taiat felii, am pus in dulceata 4 felii si am fiert in continuare, dupa cca 40 de minute s-a ingrosat, am scos feliile de lamaie (sau ce a mai ramas din ele), am mai fiert 15 min si am inchis focul. Am turnat dulceata in borcane sterilizate in prealabil, punand in borcat si cate o feliutza chiar doua de lamaie proaspata.

marți, 7 septembrie 2010

Dulceata de pepene galben si piersici

Ingrediente

1 kg pepene galben
500 gr piersici galbene
1 kg zahar
1 limette
1 lamaie
1/2 lingurite ghimbir macinat

Taiem pepenii in doua, scoatem cu grija semintele si fibrele folosid o lingura.

Apoi taiem pulpa cubulete
Piersicile le curatam de coaja si de samburi si le taiem si pe ele cubulete
Dupa ce le-am cantarit asezam fructele in cratita pentru dulceata, le stropim cu zeama de lamaie si limette, adauga si zaharul si 1/2 lingurita de ghimbir ras (optional)
Le lasam circa 1-2 ore ca sa-si lase zeama, miscand usor vasul din cand in cand
Asezam cratita la foc potrivit, amestecand din cand in cand si permanent pana la final. Spuma trebuie indepartata neaparat, altfel o sa fermenteze dulceata.
Dupa ce s-a legat, transferam dulceatza in castron de ceramica sau sticla, acoperim cu un prosop umezit bine si stors si o lasam pana se raceste complet, apoi o turnam in borcane ermetizate.

Vreau sa devin SuperBlog 2010

Azi am primit un mail, in care eram anuntata ca va incepe a treia editie SuperBlog. Recunosc oarecum rusinata ca nu stiam de acest concurs, si ca nu am participat la primele doua editii, insa cum sunt o curioasa m-am apucat de scotocit net-ul. Am gasit mii de bloguri care au participar, o multime de articole interesante, asa ca am zis "de ce sa nu fiu si eu ...."
Asa ca va anunt oficial ca m-am inscris la SuperBlog... sper sa-mi poarte si noroc

luni, 6 septembrie 2010

Aroma de toamna ... galuste cu prune



Am scos din nou de la "naftalina", vechea mea reteta de galuste cu prune, de data asta am umblat putin la ea.




Prunele le-am golit de samburi si le-am umplut cu zahar tos, amestecat cu scortisoara si rom,


Apoi in pesmet pe care l-am facut in casa am pus nu doar scortisoara ci si zahar dat cateva secunde prin rajnita

Jamie Oliver

Creative Food/Culinary Art

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails