duminică, 29 august 2010

Prajitura after eight

Ingrediente:

3 foi pandispan
300 gr ciocolata neagra
200 gr ciocolata alba
500 ml frisca lichida
200 gr iaurt natur
50 ml sirop menta
3 linguri zahar fin
100 gr unt
40 gr gelatina


Pentru inceput preparam mousse de menta, topim la bain marie, 200 gr ciocolata alba in 50 ml frisca, separat punem la inmuiat 20 gr gelatina in 4-5 linguri de apa rece, dupa ce s-a umflat o asezam la bain marie sa se topeasca.

Batem tare 150 ml de frisca. Dupa ce s-a topit ciocolata dam de pe baia de aburi si incorporam gelatina in ea, adaugam 50 de ml de sirop de menta si 100 gr iaurt apoi amestecam bine, cand s-a racit compozitia incorporam si frisca batuta tare.

Intr-o tava pe care o tapetam cu folie din plastic asezam o foaie de pandispan pe care o insiropam usor cu sirop de apa cu zahar si vanilie, adaugam mousse-ul de menta, iar peste el punem din nou o foaie de pandispan, dam la rece pana preparam mousse de ciocolata.
Tot la bain marie topim 200 gr ciocolata neagra cu 50 ml frisca, procedam ca la mousse cu menta, incorporam gelatina topita dupa ce ridicam cratita de pe aburi, apoi cand se raceste putin adaugam frisca batuta, pastram aceleasi cantitati ca la mousse de menta insa fara sirop.

deasupra asezam o alta foaie de pandispan si acoperim cu folie, apoi dam la rece pentru 2 ore cel putin. Dupa ce s-au intarit cremele, preparam glazura. Punem din nou pe baie de aburi 100 gr ciocolata neagra, 3 linguri de zafar si 100 ml frisca, topim totul bine amestecand in continuu sa nu ramana cocoloase, adaugam untul taiat cuburi si amestecam pana se topeste.

Rasturnam prajitura pe o tava, o portionam in patrate

si turnam deasupra glazura de ciocolata,
dam din nou la rece vreo ora poate chiar doua si servim... un deliciu

duminică, 15 august 2010

Prajitura cu afine

Ingrediente:
6 oua
12 linguri de zahar
500 gr faina
1/2 de cana de ulei
1 cana de lapte
1 lingurita de praf de copt
zahar vanilat
500 gr afine


Ouale le scoatem din timp ca sa fie la temperatura camerei, separam albusurile care se bat cu un praf de sare, pana devin spuma. Punem uleiul, laptele, vanilat si galbenusurile unul cate unul. Se amesteca usor de jos in sus cu lingura de lemn. Punem praful de copt stins in putina zeama de lamaie, amestecand in continuare. La final se adauga faina amestecand usor, tot de sus in jos.
Compozitia se toarna intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina (cum din vacanta asta mi-am achizitionat diverse tavi, am zis sa testez capacitatile uneia dintre ele)
deasupra presaram afinele spalate si pudrate usor cu faina.

Bagam in cuptorul incins la foc mediu, cca 30 de minute, e bine sa incercati cu scobitoarea

Pofta buna!

Jamie Oliver

Creative Food/Culinary Art

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails