vineri, 30 aprilie 2010

Sfoara-n tara!

Ma supun ordinelor "raspandacului sef"


Doua fete dragute au venit cu o idee originala si anume sa ne facem cadouri intre noi gospodinele. Totul a pornit de la yafa - http://yafa.unblog.fr/2010/04/22/din-blog-in-blog/, insa impediat s-a mobilizat Furnicuta noastra si ne da amanunte la ea pe blog - http://www.furnicuta-boscodina.com/2010/04/sfoara-n-tara.html

Cred ca e frumos si interesant sa ne facem cadouri una alteia, asa ca haideti cu toate sa participam, nimeni nu are de pierdut, toate vom castiga.

duminică, 25 aprilie 2010

Paine cu faina de cartof

Ingrediente:

500 gr faina alba
200 gr faina de cartof
400 ml apa
1 lingurita sare
1 lingura zahar
4-5 linguri ulei masline
1 plic drojdie



Punem in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine, apa, sarea, zaharul, uleiul, faina de cartof apoi faina alba si la final drojdia. Setam masina de paine la programul de framantare si dospire si asteptam:)
Dupa ce s-a terminat programul, scoatem aluatul din cuva pe o masa infainata,
il mai framantam putin, apoi il asezam intr-o tava unsa putin cu ulei de masline, ( eu m-am jucat putin cu aluatul si l-am asezat in forma de floare cu petalele inodate) lasam sa mai dospeasca inca 40-45 de min, apoi dam in cuptorul preincalzit cca 30-40 de minute nu inainte sa ungem si painea pe deasupra cu ulei de masline.
Dupa ce se coace o scoatem si o ungem cu smantana ca sa inmuiem coaja.

Ciulama cu inimi si pipote

Ingrediente:

1 pachet inimi si pipote
1 morcov mare
2-3 foi dafin
sare
piper
4 linguri faina
3-4 linguri ulei masline
2 linguri smantana
marar




Curatam pipotele si inimile, le spalam bine si le punem la fiert impreuna cu morcovul in 2 l de apa. cand incep sa clococteasca punem sare, piper si foile de dafin.Dupa ce morcovul a fiert il scoatem sa se raceasca.
Intr-o craticioara punem uleiul de masline la incins, apoi adaugam toata faina si amestecam rapid cu telul, adaugam apoi cate un polonic de supa, in care au fiert inimile si pipotele si iar amestecam rapid ca sa nu se formeze cocoloase.
Continuam asa, pana sosul ajunge la consistenta unei smantani, adaugam inimile si pipotele, morcovul dar prin razatoare si cele doua linguri de smantana, mai amestecam de doua trei ori si presaram marar.
Se serveste cu mamaliga calda.

sâmbătă, 17 aprilie 2010

Chec pufos

Ingrediente:

7 oua
1 si 1/2 cana zahar
1 si 1/2 cana faina
7 linguri apa
7 linguri ulei
1 praf de copt
vanilie
rom
2 linguri cacao



Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma. zaharul si apa se pun pe foc la topit pana devine sirop consistent. Apoi se toarna fierbinte peste albusuri, batem compozitia putin.
Adaugam praful de copt, vanilia, romul si galbenusele, amestecam din nou. Urmeaza uleiul, amestecam iar si la final faina cand amestecam din nou avand grija sa nu se formeze cocoloase.
Asezam compozitia in forme tapetate cu faina, pastram 3-4 linguri de compozitie si amestecam cu cele doua linguri de cacao, turnam deasupra apoi mai punem 2-3 linguri de compozitie alba, ca cea din cacao sa se duca la fund.

Dam la cuptor cca 20-25 de minute, la inceput pentru 5 minute la foc iute apoi foc moderat.

Ciuperci umplute la gratar

Ingrediente:

15-20 ciuperci albe
2-3 felii sunca presata
100 gr cascaval
putin ulei
1 catel de usturoi





Ciupercile se spala si se curata, le inlaturam piciorul. Ursturoiul de taie felii subtiri, sunca presata se ruleaza, cascavalul se rade. In fiecare palarie de ciuperca se pune cate o bucatica din catelul de usturoi.
Apoi taiem din sunca facuta rulou si punem in palarie si sunca presata.
cu o pensula ungem putin ciupercile cu ulei
apoi deasupra asezam cascaval ras si chiar taiat felii subtiri
Asezam ciupercile pe gratar si in 10 minute le servim.

joi, 15 aprilie 2010

Bounty

Ingrediente:

130 gr zahar
75 gr unt
300 gr frisca lichida
300 gr fulgi de nuca de cocos
2 plicuri glazura cuvertura dr. Oetker




Untul, frisca si zaharul se pun pe foc cca 5-10 min pana se topeste zaharul, amestecand in continuu.
Dam cratita la o parte de pe foc si adaugam nuca de cocos
intindem pe o folie de aluminiu cu ajutorul unei spatule un dreptunghi cam de 1,5 - 2 cm inaltime, pe care il lasam cam 30 de minute la rece sa prinda consistenta

dupa care il taiem in fasii cam de 2 cm latime si 4 lungime si modelam fiecare fasie ca sa ia forma unui bastonas.
Le dam la congelator cca o ora chiar doua, apoi incalzim glazura conform instructiunilor de pe plic, apoi luam fiecare bastonas cu ajutorul a doua furculite si-l cufundam in glazura, apoi il punem la uscat
Se dau din nou la rece cateva ore, apoi servim.

sâmbătă, 10 aprilie 2010

Topsy Turvy

Inspirandu-ma de la Lissa si dupa ce am si cerut cateva sfaturi de la experta m-am apucat de prestat minunatul tort pentru fetita unor prieteni.





Am respectat reteta intocmai, singura diferenta este ca eu nu mi-am dat seama ca ornamentele trebuiau facute din pasta de lapte praf nu tot din pasta de zahar, dar nu a contat gustul a fost divin, si reactiile invitatilor pe masura.

sâmbătă, 3 aprilie 2010

Tort "Buburuza vesela"

Inainte de toate sa va urez "Paste fericit".
Am primit comanda de la fetita mea sa-i fac de Paste un tort cu buburuza, asa ca m-am apucat de treaba ... si asta a iesit:

Ingrediente blat:

6 oua
6 linguri zahar
vanilie
6 linguri faina
unt pentru uns forma

Crema din tort:

350 gr iaurt gras
80 gr zahar

coaja si sucul de la o limette
150 ml frisca lichida
100 gr picaturi de ciocolata
10 gr gelatina

Buburuza:

250 ml lapte
80 gr zahar
50 gr ciocplata alba
1 lingura amidon
10 gr gelatina
3 galbenusuri de ou
vanilie



Preparam blatul : Se bat galbenusurile cu zaharul si vanilia, bine de tot, pana se fac ca o crema, iar volumul lor a crescut de 2 — 3 ori. Se adauga faina. Se amesteca cu o lingura de lemn de jos in sus. Albusul se bate spuma pana nu mai cade din castron. Se adauga peste aluat treptat amestecand tot de jos in sus cu lingura de lemn incet ca sa se formeze bule de aer. Se toarna intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu hartie si se coace la foc potrivit, cca o ora.

Se amesteca iaurtul cu zaharul, coaja si sucul de limette. Gelatina hidratata se dizolva in 2 linguri de apa, pe foc mic si se adauga cremei de iaurt, astfel- se ia din iaurtul rece cate o lingura si se adauga gelatinei calde, apoi totul se pune peste iaurt. Se pune in frigider pentru cca 30 de minute, apoi se inglobeaza frisca batuta si picaturile de ciocolata.Crema se intinde peste blatul insiropat cu sirop de apa, zahar si esenta de lamaie, totul fiert si racit putin.

Pentru buburuza, galbenusurile le frecam cu zaharul, adaugam vanilia si amidonul. Adaugam laptele caldut si mixam in continuare pana se omogenizeaza bine. Punem compozitia pe foc sa se incalzeasca putin. Se va umfla. Gelatina se pune in apa la inmuiat pentru 10 minute, apoi se dizolva in bain marie. Adaugam gelatina si amestecam bine. Punem ciocolata alba rasa peste crema si amestecam pana se dizolva complet. Lasam sa se raceasca bine bine compozitia. Intre timp batem frisca. Cand s-a racit bine crema adaugam si frisca, apoi compozitia o turnam intr-un castronel tapetat cu folie alimentara si dam la rece de seara pana dimineata.

Tortul si buburuza le-am acoperit cu martzipan pe care l-am colorat cu colorant gel, capul buburuzei l-am facut dintr-un sfert de portocala tavalit prin ciocolata.

Jamie Oliver

Creative Food/Culinary Art

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails