joi, 31 decembrie 2009

La multi ani si un Tort 2010

Ingrediente:

10 oua
10 linguri de zahar
10 linguri faina
6 linguri ulei
5 linguri lapte
3 linguri cu varf cacao
1 plic praf de copt
esenta de rom

Pt umplutura:
1 litru lapte
100 gr amidon
4 linguri zahar
150 gr ciocolata amaruie
200 gr unt moale
150 gr zahar pudra
1 borcan compot de visine fara samburi

Pe ornat:
2 plicuri glazura covertura de la Dr Oetker
litere si stelute din pasta de zahar
La fel ca la tortul Kinder Delice separam galbenusurile de albusuri. Frecam galbenusurile cu 5 linguri de zahar si se adauga uleiul si laptele, amestecandu-se in continuare. Separat se amesteca faina cu praful de copt si cacao si se cerne peste compozitia de galbenusuri, apoi se amesteca pana se incorporeaza faina. Albusurile se bat spuma, se adauga cele 5 linguri de zahar ramase si se bate in continuare pana se obtine o spuma tare. Aceasta se incorporeaza in compozitia de galbenusuri si faina, amestecand foarte usor, cu o lingura de lemn. Se toarna intr-o tava rotunda, tapetata cu hartie de copt si se coace la 180 gr C, aprox. 40 min. Dupa ce se raceste il taiem in trei.
Se amesteca cele 4 linguri zahar cu amidonul. Adaugam 150 ml lapte rece putin cate putin, ca la
budinca. Restul de lapte se pune la fiert intr-o cratita impreuna cu ciocolata pana da in clocot, se reduce focul si adaugam amestecul de amidon, amestecand mereu pana se ingroasa. Lasam la racit. Mixam untul cu zaharul pudra si adaugam in crema.

Primul blat se insiropeaza cu zeama de la compotul de visine, adaugam crema din abundenta, apoi al doilea blat si el insiropat, din nou crema si visine din compot,

Adaugam ultima foaie de blat, insiropata si ea peste care turnam glazura de ciocolata incalzita in prealabil conform instructiunilor de pe pachet
Il decoram la final dupa preferinta, Eu am mai facut si putina crema ganache si l-am spritzuit putin.

Choix a la creme cu vanilie

Ingrediente:

1 cana ulei
2 cani fain
1 si 1/2 cana apa
1 lingurita de sare
8 oua


Punem apa la fiert impreuna cu uleiul si sarea. Dupa ce a dat primul clocot punem faina, toata deodata si amestecam energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe vas.

Lasam sa se raceasca, apoi adaugam ouale pe rand unul cate unul amestecand bine dupa fiecare.
Aluatul se spriteaza in tava tapetata cu hartie de copt.
Se coc la foc iute pentru 20 minute pana se rumenesc.
Dupa ce s-au racit se taie capacele, care se glazureaza cu ciocolata. Interiorul il umplem cu crema de vanilie, eu am folosit crema pentru tarte de la Dr Oetker pe care o preparam exact cum scrie pe plic. Se tavalesc apoi prin glazura de ciocolata si crantz.

miercuri, 30 decembrie 2009

Salata Beouf

Ingrediente:
carne de vita
cartofi
morcovi
telina
mazare
castraveti murati
gogosari murati
maioneza


Am fiert carnea si in zeama ei am fiert legumele proaspete. Se taie marunt toate legumele, mai putin mazarea si carnea. Taiem marunt castravetii murati si gogosarii, ii stoarcem de zeama si ii adaugam peste legume si carne, adaugam sare, piper si amestecam.
Preparam maioneza, eu o fac cu 1 galbenus crud si 2 fierte peste care adaug 1/2 dintr-un cartof fiert si o lingura de mustar, le pasez pe toate apoi adaug ulei si mixez, la final adaug o lingurita de zeama de lamaie amestecata cu 2 linguri de apa rece si sare. Punem maioneza peste legume si amestecam bine. Asezam compozitia pe platou si ornam deasupra cu maioneza si alte chestii :)

vineri, 25 decembrie 2009

Reteta de Craciun

Se ia binecuvantare, se adauga un strop de soare si o pulbere de stele, se amesteca intre ele, se mai pune bunatate si iertare de pacate, iar iubire cat cuprinde si de la Isus Hristos s-aveti un Craciun frumos. La multi ani!


Pentru toate gospodinele si gospodarii ce ma inspira: Lissa, Miha, Lily, Cami, Narnia, Iulia, Flori, Ala, Marcela, Diamond, Just me, Laura Sava, Micki, Isabela, Gaby, Amalia, Laura Laurentiu, Bucataria Paradis, Cali, Ada, Leo Flori, Laura Adamache, Claudia Maria, Totoro, Maya, Laura Schuster, Laura Blaauwiekel, Mari&Geo, Nadia, Lili Musat, Bucatar Maniac, Cristi Roman, Jacktel, Flor, Dana, Daneza si toti ceilalti carora le cer scuze daca nu i-am insirat aici. Craciun fericit si La multi ani!
Cu drag si respect Alexa.

Tort Kinder Delice

Ingrediente:

Pt blat:
8 oua
8 linguri de zahar
8 linguri faina
4 linguri ulei
3 linguri lapte
2 linguri cu varf cacao
1 plic praf de copt
esenta de rom

Pt crema:
400 ml lapte
5 linguri cu varf faina
5 linguri zahar
esenta de valnilie
400 ml frisca
1 plic glazura cuvertura Dr Oetker.


Se separa galbenusurile de albusuri. Se freaca galbenusurile cu 5 linguri de zahar si se adauga uleiul si laptele, amestecandu-se in continuare.

Separat se amesteca faina cu praful de copt si cacaoa si se cerne peste compozitia de galbenusuri, apoi se amesteca pana se incorporeaza faina. Albusurile se bat spuma, se adauga cele 3 linguri de zahar ramase si se bate in continuare pana se obtine o spuma tare.Aceasta se incorporeaza in compozitiea de galbenusuri si faina, amestecand foarte usor, cu o lingura de lemn.



Se toarna intr-o tava rotunda, tapetata cu hartie de copt si se coace la 180 gr C, aprox. 40 min. Dupa ce se raceste il taim in trei.

Pentru crema mixam bine laptele cu zaharul, vanilia si faina apoi fierbem, amestecand continuu, pana se ingorasa. Se lasa sa se raceasca complet. Mixam 400 ml frisca si o adaugam peste crema de mai sus, se mai mixeaza putin pentru a omogeniza cat mai bine crema.

Blatul, il umplem cu crema si deasupra turnam glazura de ciocolata incalzita in prealabil conform instructiunilor de pe pachet.


Ornam dupa preferinta, eu am ales sa ornez cu creioane de decor cu glazura de zahar tot de la Dr Oetker.

Inteligenta

Ingrediente:

4 oua
500 ml lapte
100 gr unt
150 gr zahar tos
5 linguri faina
25 gr zahar vanilat

Untul , zaharul si 3 lg lapte se pun pe foc pana se topeste zaharul. Dupa ce se raceste, se adauga galbenusurile frecate, faina si laptele, amestecand tot timpul.
Albusurile se bat spuma separat si se adauga la compozitie amestecand usor de sus in jos.
Toata compozitia se toarna intr-o tava (eu am folosit o forma din silicon). Se coace la 175 grade C, 50-60 min.
Cu 5 minute inainte de a fi scoas din cuptor se da focul mai tare pt a se rumeni deasupra. Se lasa la racit, apoi se rastoarna pe o tava si se pudreaza cu zahar pudra. Se taie rece.

duminică, 6 decembrie 2009

Cinnabon

Ingrediente:

Pentru aluat:
1 cana de lapte cald
2 oua, la temperatura camerei
1/3 ceasca margarina topita
4 1/2 pahare faina
1 lingurita sare
1/2 cana zahar
2 1/2 lingurita drojdie

Pentru umplutura:
1 cana de zahar brun
2 1/2 linguri de scortisoara
1/3 ceasca de unt topit

Pentru topping:
1 pachet de crema de branza
1/4 ceasca de unt moale
1 1/2 ceasca zahar pudra
1/2 lingurita vanilie
topping de ciocolata Nesquik

Punem toate ingredientele pentru aluat in masina de paine, in ordinea recomandata. Selectati programul pentru framantat si dospit aluat, apasati pe Start.
Dupa ce aluatul sa dublat in volum il scoatem din cuva masinii pe o suprafata usor presarata cu faina. Intindem aluatul cu sucitorul si-l ungem cu unt topit pe intreaga suprafata. Intrun vas mic, amestecam zaharul brun cu scortisoara.
Pudram intreaga suprafata a aluatului cu compozitia rezultata.
Rulam aluatul si il taiem in 12 rulouri.
Rulourile le asezam in tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt
le lasam la cald cca 30 de minute la crescut.
Preincalzim cuptorul la 200 grade C si coacem rulourile pana devin aurii, aproximativ 15 minute. In timp ce rulourile sunt la copt, preparam glazura. Crema de branza (eu am folosit Philadelphia), 1/4 ceasca de unt moale, zaharul pudra si vaniliea se amesteca energic pana se obtine o pasta fina.
Dupa ce am scos rulourile din cuptor le ungem cu crema de branza si topping de ciocolata Nesquik.

sâmbătă, 5 decembrie 2009

Fursecuri pentru Mos Nicolae

Ingrediente:

400 gr faina
1 plic Garant dospire
80 gr zahar
1 plic vanilie de burbon
coaja de lamaie
200 ml smantana de gatit
100 ml lapte
80 gr unt moale
1 ou pentru ungere

Pentru decor:
200 gr zahar pudra
40 ml suc de lamaie
colorant rosu
glazura colorata
fulgi de cocos
bomboane m&m
Cernem faina in cuva masinii de paine, adaugam garant pentru aluaturi dospite si pornim masina, sa se amestece bine. Adaugam apoi restul de ingrediente si lasam sa framante pana devine un aluat neted.
Se pune aluatul pe masa si se rupe in bucati, 12-15 cate ne ies
Fiecare bucata de aluat se modeleaza ca o sfera si se intinde apoi pe masa de lucru formand din ea cercuri cu diamentru de cca 10 cm. Se ung cu ou batut si se pun in tava la copt in partea din mijloc a cuptorului incalzit in prealabil.
Dupa 10-15 minute se scot si se lasa la odihnot putin pana preparam glazura.
Se amesteca energic zaharul pudra cu zeama de lamaie pana glazura devine lucioasa. Luam o parte din ea si adaugam colorant rosu, cu aceasta glazura se deseneaza caciulita mosului.
Cu glazura alba desenam toate celelalte elemente ale fetei si decoram cu bombonele si fulgi de cocos.

Reteta inspirata din retetarul nr.14 de la Dr Oetker.

Jamie Oliver

Creative Food/Culinary Art

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails