sâmbătă, 31 octombrie 2009

Halloween - Mere cu viermi

Ingrediente:

-mere
-martipan orange
-coloranti alimentari





Merele se spala si se sterg cu un prosop de hartie. Din martipan se modeleaza un cilindru pe care il taiem in trei parti, una pentru cap, una pentru coada si alta pentru corp.

Scobim merele cu ajutorul unui varf de cutit, facem doua gauri pe laterale si doua sus inspre coada marului. infigem in gauri cilindrele de martipan modelate in prealabil in forma viermelui. La cap desenam cu coloranti alimentari si ajutorul unei scobitori ochi, nas, gura.Cam asta este tot, nu sunt cine stie ce, insa au efect la copii de halloween.



vineri, 23 octombrie 2009

Cuburi de lapte

Reteta asta am gasit-o pe multe bloguri culinare, de la bucatarese desavarsite precum Fori, Miha si Laura Sava, pana la amatoare, asa ca am zis sa o incerc si eu.

Ingrediente:

un pachet foi de pandispan de cacao

1 litru lapte
100 gr amidon
4 linguri zahar
100 gr ciocolata alba
250 gr unt la temp. camerei
150 gr zahar pudra

Glazura:
200 gr ciocolata cu lapte
5 linguri cu lapte
3 linguri cu zahar
150 gr unt



Se amesteca cele 4 linguri zahar cu amidonul. Adaugam 150 ml lapte rece putin cate putin, ca la
budinca. Restul de lapte se pune la fiert intr-o cratita impreuna cu ciocolata alba pana da in clocot, se reduce focul si adaugam amestecul de amidon, amestecand mereu pana se ingroasa. Lasam la racit. Mixam untul cu zaharul pudra si adaugam in crema de lapte.

Preparam si glazura, punem toate ingredientele la bain-marie sa se incalzesc pana se obtine o crema. Lasam sa se raceasca apoi mixam bine.

Se asambleaza prajitura astfel: 1 foaie blat, 1 strat crema, 1 strat glazura, procedam la fel pana terminam toate ceva 4 foi de pandispan, deasupra ultimei foi punem din nou crema apoi stropim cu glazura

luni, 19 octombrie 2009

Baclava

Ingrediente:

400 g foi de placinta
150 gr unt
300 gr miez de nuca
1 lingurita scortisoara
200 gr zahar
150 gr miere
200 ml apa
vanilie

Foile se impart in 3 parti egale (pachetul contine 15 foi, fiecare parte contine 5 foi). Nucile se macina in robot cca 10 secunde, dupa care se amesteca cu scotisoara. Nucile se impart in 2 parti egale. Se incalzeste margarina. Se ia o foaie, se pune in tava si se unge, se pune urmatoarea foaie, se unge si tot asa pana se termina prima treime de foi. Peste foi se pune jumatate din nucile macinate.
Se aseaza peste nuci a doua treime de foi repetand operatia facuta cu prima treime. Se presara a doua jumatate de nuci macinate. Se acopera cu ultima treime de foi unse.
Se da la frigider 30-45 de minute. Se incalzeste cuptorul la 200 de grade. Se scoate tava din frigider si se trece la portionarea baclavalelor. Se da la cuptor aproximativ 25 de minute pana se rumeneste frumos. Intre timp se face siropul. Se amesteca apa cu zaharul intr-o craticioara la foc mic. Dupa ce au dat in fiert de adauga mierea, lasand compozitia sa dea din nou in fiert. Dupa ce a inceput din nou sa fiarba se adauga vanilia. Se toarna siropul fierbinte peste baclavaua abia scoasa din cuptor.
Se lasa la racit pentru a se servi.

sâmbătă, 10 octombrie 2009

Tort Barni

Ingrediente:

Pentru blat:
1 mix pentru 9 torturi
3 oua
2 linguri zahar fin
50 ml lapte
150 gr unt moale
Ingredientele se inmultesc cu doi
Pentru umplutura:
Crema 1:
1 plic crema musuroi de cartita
1 plic fulgi de ciocolata
250 ml lapte rece
Crema 2:
1 plic crema melba de zmeura
200 ml smantana dulce
150 gr iaurt
200 ml apa
2 linguri zahar fin
1 plic zahar decorativ roz cu aroma de zmeura
Pentru ornat:
300 ml smantana dulce
300 ml ciocolata alba
cacao
colorant alimentar

Intr-un castron inalt se pune mixul pentru 9 torturi, ouale intregi, zaharul, laptele si untul, se mixeaza 3 minute la viteza 1 si inca 3 minute la viteza turbo, toata compozitia se toarna in forma de tort ursulet si se coace timp de cca 40 de minute pe gratarul din mijloc.
Se prepara din nou aceeasi compozitie doar ca de aceasta data blatul se coace in tava patrata ca foile de rulada ( subtiri). Dupa coacere si cand blatul ursulet s-a racit se dezlipeste de marginile formei ( sa aveti grija sa ramana ursuletul intact) apoi il asezam inapoi in forma si il scobim in interior cu o lingurita.
Pregatim crema de umplere a ursului, plicul de crema musuroi de cartita se amesteca cu 250 ml lapte rece cca 5 minute la viteza mare a mixerului, apoi adaugam fulgi de ciocolata, amestecand incet cu lingura.
Blatul ursulet se umple cu crema, nivelam bine crema, deasupra se aseza o foaie de blat, pe care o decupam in forma de ursulet. Punem tava in frigider pentru 2 ore.

Cand a stat suficient la rece asezam deasupra formei o foaie de blat apoi un fund de lemn si intoarcem ursuletul invers, decupam dupa forma lui foaia de blat apoi il rasucim din nou, vom decupa toate foile de blat Preparam a doua crema, intr-un castron punem praful de melba de zmeura, adaugam smantana dulce, apa, iaurtul si zaharul, mixam bine 3 minute la viteza mica si 3 minute la viteza turbo, adaugam apoi zahar decorativ cu aroma de zmeura si omogenizam din nou bine
incepem sa umplem foile de blat cu crema peste prima foaie care a stat la rece adaugam crema , apoi o alta foaie de blat, din nou crema din nou blat. Trebuie sa iasa un ursulet inalt. La final peste ultima foaie de blat asezam o tava si rasucim tortul, abia atunci inlaturam forma de ursulet.
Crema pentru ornat am pregatit-o cu o seara inainte, este ganache din ciocolata alba, pe care am impartit-o in diverse cantitati pentru a o colora la nevoie. Incepem sa-l ornam dupa imaginatie

Si o sectiune ... din pacate m-am trezit cand tortul deja se terminase, dar macar am pozat portia mea :))

Varza noua cu carne

Ingrediente:

500 gr pulpa de porc
500 gr scarita afumata
100 ml ulei
o capatana de varza noua
2 cepe mijlocii
un ardei gras rosu
2-3 lingurite de boia
frunze de dafin
delikat
piper
cimbru

Varza se toaca marunt, se freaca cu 1-2 lingurite de delikat, boia dulce, piper si cimbru.
Uleiul se pune la incins adaugam ceapa si ardeiul taiate marunt. Se adauga carnea taiata cuburi mari. Se prajeste pana ce carnea isi schimba culoarea.
Intr-o cratita destul de incapatoare, punem 2-3 linguri ulei, scarita afumata taiata, apoi adaugam un strat de varza condimentata deja si jumatate din zeama in care s-a calit carnea, asezam bucatile de carne deasupra si foi de dafin,
apoi puneam din nou varza si restul de zeama ramasa de la carne. Deasupra puneam bucati din scarita afumata si mai completam cu o jumatate de pahar de apa amestecat cu bulion, cat sa se acopere varza, acoperim cu capac si lasam la foc mic pana se inmoaie varza.
Dupa ce varza s-a inmuiat, se scoate capacul si se introduce la cuptor cca 20 de minute, la foc mic.

Crochete de curcan cu garnitura

Ingrediente:

piept de curcan
pesmet
2 oua
100 ml lapte
50 gr cascaval ras

Pentru garnitura:
5 cartofi mari
150 gr maioneza
100 gr smantana
2 castraveti acrii
5-6 catei de usturoi

Pieptul de curcan de taie fasii, se sareaza si condimenteaza.
Se bat cele doua oua impreuna cu laptele, pesmetul se pune int-o farfurie adanca, la fel si cascavalul ras.
Fiecare fasie se inmoaie in ou batul, apoi se tavaleste prin pesmet, din nou prin ou si iar prin pesmet, apoi se inmoaie capetele fasiei in cascaval ras
se prajesc in mult ulei incins
Cartofii pentru garnitura se curata se spala si se taie, apoi se prajesc. Maioneza se amesteca cu smantana, castravetii taiati marunt si storsi de zeama, caterii de usturoi zbrobiti, albusul de la oul folosit la maioneza taiat marunt.
Totul se amesteca bine.
Se servesc crochetele langa cartofi prajiti si sos din abundenta.

Ravioli cu sos quatro formaggi

Ingrediente:

300 gr ravioli cu cascaval
50 gr unt
100 gr smantana
100 gr parmezan
100 gr branza brie
100 gr branza cu mucegai albastru
100 gr cascaval



In 3 litri de apa se fierb ravioli (uscati) timp de 15 minute apoi se lasa 5 minute la odihnit in apa fiarta, dupa care se scurg.
Intr-o craticioara se topeste untul, se adauga smantana, si cele 4 feluri de branza, amestecand in continuu pana se leaga sosul bine.
Ravioli se servesc stropite in abundenta de sos fierbinte.

marți, 6 octombrie 2009

Limba de porc cu masline

Ingrediente

3 buc limba de porc
1 ceapa de mijlocie
50-100 ml ulei
2-3 foi de dafin
25 g faina
100 ml vin
150 ml suc de rosii
50 masline
1 lamaie
10 boabe de piper
1/4 l supa in care a fiert limba
sare si piper dupa gust

Se pune la fiert limba in apa cu frunze de dafin si 2 cuburi de supa, dupa fierbere se scurge, se raceste si se curata de pielita si grasimi.
Separat se fierb maslinele, ca sa scoatem sarea din ele.
Se rade ceapa prin razatoarea cu gauri mici, se caleste 2-3 minute in tot uleiul. Se stinge cu sucul de rosii, frecat cu faina si cu supa rece( in care a fiert limba) si se adauga toate celelalte ingrediente, inclusiv felii de lamaie decojita si limba taiata felii.
Se introduce cratita in cuptor,pentru cca 30 minute, ca sa fiarba maslinele si sa se ridice uleiul.
Sosul nu trebuie sa fie prea gros, deoarece se mai ingroasa cand se raceste si atunci daca este nevoie se mai dilueaza cu putina supa. Sare si piper se pune numai cand se raceste, daca mai este necesar.

Jamie Oliver

Creative Food/Culinary Art

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails